Vinogradiška kmetija

Vinogradniška kmetija 8ha

Kmetija VINA KRAPEŽ se nahaja v lepi vasici Vrhpolje v Vipavski dolini, ob vznožju Nanosa in Kovka. Bogate nanose laporja in fliša je tu nekoč pustilo morje in prav to je zdaj dobra podlaga za vzgojo vinske trte.

Submediteransko podnebje Vipavske doline pomembno krojita neprestano menjavanje toplega, vlažnega jugozahodnega vetra, imenovanega mornik, in burje, mrzlega severovzhodnega vetra. Za dolino so značilne mile zime in zmerno vroča poletja ter okrog 1500 mm letnih padavin z viškoma pozno spomladi in jeseni. Submediteranske naravne značilnosti ima dolina zaradi mešanja celinskih in sredozemskih podnebnih vplivov, ki vplivajo na karakter vipavskih vin.

Začelo se je leta 1928...

1928 Stari oče Jožef Krapež kupi v Vrhpolju Pr' potokovo kmetijo in se iz Gore preseli v dolino. In začne se pisati zgodba vinogradniško – vinarske družine – VINA KRAPEŽ. Trdo delo, žuljave roke, poten obraz, dan za dnem, za preživetje družine, za razvoj in napredek kmetije.

Že od mladih nog je sin Jožef dopolnjeval in kasneje gradil ime Krapeževe kmetije. Vedno mu je bila prva in zadnja skrb dneva klet, ko je zjutraj odklepal, zvečer pa zaklepal vrata domačega hrama.

1971 Jožef mlajši se odloči in v Zadrugi Vipava podpiše listino o ne oddajanju grozdja v zadružno klet. Od tedaj ostaja Krapež samostojni vinogradnik in vinar.

Streha
Tretja Generacija

...z letom 1987 pa že tretja generacija

1987 Glavno skrb za klet in vino prevzame sin Martin.

1990 Prvi letnik lastne polnitve vina, družinska kmetija se s tem povsem usmeri v vinogradništvo in vinarstvo.

1994 Prvi letnik vin zorjenih v hrastovih sodčkih- barrique.

1999 Usmeritev v majhne pridelke po trti, strukturna vina, poveča se posluh za naravo in njene prioritete.

Vina Krapež © 2017 / avtorji

EU